Новини


ИНТЕРВЮ

Вълшебната сила на минералите

Интервю на Тодорка Николова 

       Гергана и Иван Митеви са първите, заели се да систематизират хилядолетния планетарен опит за въздействието на минералите върху човешкия организъм на български език. Създатели  са на изключително популярната “Енциклопедия на лечебните минерали”, претърпяла няколко издания досега. Участници са във всички международни изложби на минерали през последните десет години, дарители са на най-големите музеи у нас и в чужбина. Повече от седемнадесет години събират информация от различни  източници за използването на минералите за лечебни цели и изучават възможностите на скъпоценните камъни за предпазване от негативни биоинтервенции. Поддържат активна кореспонденция с учени от целия свят, изучаващи действието на минералите в различни области.

 

     Г-н Митев, заедно със съпругата Ви сте най-информираните  в България за възможностите на минералите да помогнат на човека. Какво ви накара да предложите на хората част от познанията си по тази тема, като ги представите в “ Минералотерапия с енциклопедия на лечебните минерали”?

      Фактът, че българинът днес е изключително объркан. Той е непрекъснато манипулиран – денонощно бива засипван със зловещи новини, филми и сериали с изобилие от писъци и реки от кръв; реклами на лекарства, които подсъзнателно му внушават, че е болен; изявления на политици, които съзнателно му подсказват, че ще става по-зле, а не по-добре. Това на практика е дистрес, на който малко хора могат да издържат. И ако човек сам не си помогне, няма кой да му помогне. Затова решихме да дадем на хората знанията за минералите – от шест хиляди години насам те са помагали на човечеството да оцелява,  могат да му помогнат и сега.    

      В книгата са описани лечебните възможности на над осемдесет минерали, като едно от големите й достойнства е, че те са отделени от преданията и легендите, които винаги са съпътствали скъпоценните камъни. Описани са находищата, химическият състав, търговският вид, начинът за използване на съответния минерал. Целта ни е всеки, у когото попадне енциклопедията, да получи информация, която ще му позволи да различава най-популярните минерали. Иначе рискува да бъде лъган под път и над път, тъй като в момента страната е не само залята със синтетични аналози и имитации на минерали, а е просто удавена от тях. Бедата е, че много често те са по-красиви от естествените и дори интелигентни хора не могат да направят разликата между едното и другото.   

     Какво според Вас е задължително да се знае от всекиго за минералите?

    Tова, че съвременната медицина е родена от минералотерапията. Рецептите в първия справочник за лечение на различни заболявания , създаден преди 3 200 години от асирийците, съдържат основно минерали. Най-големите учени-енциклопедисти в историята на човешката цивилизация – Авицена, Бируни, Коперник и другите, са посветили живота си на изучаването качествата на минералите и техните възможности да подобрят здравословното състояние на хората. В душата на великия Гьоте любовта към минералите е засенчила отношението към всеки друг вид красота. Най-успяващите лекари днес ползват различни скъпоценни камъни в своята работа, а в Англия съвсем наскоро минералотерапията бе обявена за част от официалната медицина. Десетки институти по цялата планета продължават изследванията в тази насока с най-модерни технологии. В края на краищата се оказва, че те просто преоткриват. Коренните жители на Америка, Азия, Арабския полуостров още в древността са били наясно с това, което сега научно се доказва.     

     По какъв начин въздействат минералите?   

   Основните методи за използването им са два – употреба на течности, в които са поставени минерали и масаж на определени точки по тялото, свързани енергийно с  болния орган. Едни от минералите, използвани по първия начин, отделят йони и променят химическия състав на течността, а други посредством кристалните си решетки оказват влияние върху молекулния й строеж. Най-често се използва вода. Точно това е онази “жива вода”, за която се говори в приказките. Тук му е мястото да кажем, че този метод е използван от Абу Рейхан ал Бируни още през 10 век. По това време той получава заповед от емира, при който е на служба като лекар, да получи елексир за безсмъртие. Бируни не успява да изпълни тази заръка, тъй като владетелите на държавите в Средна Азия по онова време твърде често се сменят, но успява да стигне до една простичка рецепта за опазване на ума ясен до преклонна възраст. По същото време неговият адаш Абу ибн Сина, останал в историята като Авицена, излекува хиляди болни посредством втория начин. Неговият любим метод на въздействие е с прочутата  “нефритена възглавничка”. Болният ляга, а лекарят поставя къс обработен нефрит на съответното място за определено време. Своя опит Авицена описва в множество трактати, обединени под името “Медицински канон”, който векове наред е настолна книга на всички видни европейски учени и лекари – Албертус Магнус, Огюстен Жан Френел, Андреас Аурифабер, Парацелз, Боеций де Бот, Коперник. През 13 век венецианецът Марко Поло посещава земите на Изтока и е изумен от нивото на познанията за минералите, използвани не само за лечение, но и за медитация, за получаване на духовно просветление за историята и строежа на Вселената.

      Кое пречи на съвременната медицина да се справя с предизвикателствата пред нея?      

 

    Тя ще се извиси неимоверно бързо, ако започне да комбинира различни методи на лечение, а не да се държи като мома, която я страх да не я ощипят на хорото, когато стане дума за лечение с природни средства. Защото можещи и неможещи има във всички области. Докато у нас чиновниците се чудят как законово да отнемат правото на всеки да гребе с пълни шепи от природолечението, Западът инвестира стотици милиони в поглъщането на източната медицинска доктрина. Допреди петнайсет години  се спореше дали изобщо има биополе. Сега всеки може да го види на снимка, но недоверието се насочи към възможностите на енергията, която човек отдава и приема. А състоянието на всеки един, включително и на лекаря, зависи именно от нейното наличие и качество.   

 По какъв начин може да намалее енергията в човека?

                                                                                                                  Научно е доказано, че в човешкия организъм съществува гъста мрежа от канали, по които се движи жизнената енергия. Когато състоянието на тези пътища е перфектно, всеки се чувства физически стабилен, мислите му са подредени, а психиката му дарява онова самочувствие, което прави живота лъчезарен. Но човек, както непрекъснато получава – чрез въздуха, водата и храната, така и непрекъснато губи енергия – при физическо и психологическо изтощаване, при поставяне на тялото в екстрени условия – стрес, дистрес и т. н. Тази загуба може да бъде предизвикана и от друг човек, съзнателно – тогава говорим за явлението биовампиризъм – явление, което се разпространява обезпокояващо бързо в началото на новия век. Става дума за интуитивното умение на вече голям брой хора да черпят от жизнените сили на околните. Причините за този опасен навик са породени както от невъзможността човек да възстановява по естествен начин нормалното си състояние, така и от “даровете” на цивилизацията – пренапрежение, струпване на огромни маси хора на едно място, липса на движение, некачествени храни и напитки, отровен въздух.    

   Характерно за подобна ситуация е вторачването на човека до нас в един момент в наш енергиен център – най-често – гърлото или  гръдната кост, което почти винаги е незабележимо. Проблемът се задълбочава от това, че този човек може да ни е много близък –приятел, роднина, колега, познат. Хората, които посещават заведения на открито, са най-уязвими. След тях се нареждат тези, които работят в големи помещения заедно със свои колеги. Напрежението се задържа подсъзнателно, пренася се в дома и натоварва всички членове на семейството. Затова тези, които имат познания по проблема, държат в стаите си друза от естествен планински кристал. Тези, които не са наясно до какво води недостигът на енергия, при първите симптоми на някое заболяване, за чиято поява според тях няма причина, започват да мислят, че им е направена магия. Ако подобни срещи са твърде чести, симптомите се задълбочават - неоправдано безпокойство, натрапчиви мисли. Тези усещания се трансформират по-късно в нежелание за среща с определени хора, в нежелание за вършенето на умствен труд – например четене и явяване на изпити.  При недостиг на енергията, необходима на белите дробове,  реагира кожата – най-невинните прояви са посивяване, зачервяване, изпръхване; по-тежките – обриви, алергии. Когато не достига енергия  на слънчевия сплит и стомаха, идва страховата невроза. Когато не достига енергия на десния бъбрек, може да се стигне до импотентност. Намаляване на енергията в левия бъбрек може да причини проблеми със скелетната система, зъбите и косата. Загубата на енергия, необходима на бъбреците, се отразява и на ушите – започва се с шум в едното или другото, от който може да се стигне до частична или пълна загуба на слуха. Оплешивяването при мъжете е класически случай на недостиг на енергия в бъбреците.                                           

     Ако има недостиг на енергият в сърдечния  център, това веднага се отразява на имунната система. Ако пък тя не достига в гърлото, очаквайте проблеми с щитовидната жлеза. Безспорно най-лесно се осъществява интервенцията върху челния енергиен център или т.н. трето око. Той е свързан с централната нервна система и недостигът на енергия там създава веднага проблем с нервите и кръвното налягане.  

    Както казахме, много хора въздействат по този начин, за да осигурят собствения си здравословен комфорт. Когато влошаването качеството на енергията на даден човек е с цел да му се причини съзнателно вреда, тогава  вече може да се говори за магия. Разбира се, да се предпазим от всичко, изброено дотук, е напълно възможно – необходимо е само да носим винаги в себе си минерал, който да преобразува или погълне неблагоприятните трептения и да възстанови нормалния обем на биополето.      

     Какво може днес реално да излекува минералотерапията?    

    Почти всичко, ако се приложи навреме. От косопад до хемороиди. Дихателни проблеми, безсъние, главоболие, неврози, невралгии, проблеми на скелетната система, имунни проблеми, какво ли още не. Но според мен е по-добре човек да се предпази от всички това, това минералите го могат без изключение. Защото повечето болести са следствие от влошаване качеството на енергията, която освен че осигурява живот на човека, има пряко отношение към мисленето му. Не трябва да се забравя, че човекът е  вертикална антена – към него непрекъснато пристигат електромагнитни трептения от различни източници, но те също така напускат и тялото. Когато се наруши балансът, става страшно. Човешките мисли също са такива импулси, и радостта, и завистта са материални субстанции. Ако всеки ден срещате човек, който ви завижда за нещо, няма нужда някой да ви прави магия. Но ако винаги имате минерал за енергийна защита в себе си, нищо лошо няма да ви сполети.

     Кои минерали би трябвало да бъдат задължителни за домашната аптечка на българина?

 

      Освен киселото мляко, Божият дар за България е и минералът клиноптилолит. Неслучайно този вид зеолит е обявен за минерал на изминалия 20-ти век. Човешкото развитие без него днес е немислимо. Той е най-изследваното нещо на планетата. Поставен в течна среда, осъществява активен йонообмен с нея. На учените предстои тепърва да разгадаят защо вода, обработена с него, изчиства токсините от човешкия организъм, регулира кръвното налягане, възстановява нормалния сън и е балсам за сърцето, нервната, храносмилателната и отделителната система. Ако всеки българин започва деня с чаша вода, йонизирана с този минерал, ще си спести безброй здравословни проблеми. Разбира се, минералът трябва да отговаря на определени условия, а не просто да е взет от канавката или купен от съмнителна сергия. Оттам нататък – ако човек прекарва деня пред монитор, се нуждае от розов кварц. Ако вече има проблеми с кръвното налягане – нефрит. Ако е плах и трудно взема решения – огнен опал. Ако му предстоят изпити или друг вид умствено натоварване – пирит за отпускане на цялата нервна система и стимулиране на мисленето. И т.н., и т.н. – общуване с един-два минерала по няколко пъти на ден, без усилие, с удоволствие. Те променят мисленето, характера, оттам – и съдбата, както и да звучи това.

    Вие сте единственият българи, посетили града на скъпоценните камъни  - Идар-Оберщайн, за да се запознаят с методите за въздействие върху различни здравословни проблеми посредством лечебен масаж с минерали. Имаше ли нещо там, което да учуди и Вас?

 

     Всеки би онемял при вида на цял един град, чиито жители са превърнали общуването с минералите във вековна традиция. Кристали с невероятна красота и фантастична стойност са по улиците, в дворовете, по фасадите на сградите. Във всяка къща разполагат с минерали и информация за тях, за които ние само бихме могли да мечтаем. И не е случайно, че мястото е посещавано от хиляди хора от цяла Европа. Тук те научават, че държейки в ръка обработен минерал, тибетските монаси изминават на ден по четирийсет километра по тесните хималайски пътеки, без да усетят умора. Силата на минералите използват и шерпите по пътя към Еверест, натоварени с десетки килограми багаж. Някои индианци в Андите при всеки удобен момент трият между дланите си малки черни топчета. И живеят по над сто години. Имайки нужния минерал в себе си, всеки може да се увери, че той помага да се намери най-точната посока, в която трябва да се движи човек по житейския си път.

      Наскоро  отворихте магазин за минерали в Хасково. Какво ви накара да се захванете с това начинание?

 

     При нас всеки може да получи безплатна консултация как да си помогне с минерали. Може да си купи на символична цена всичко, което му е необходимо. Да си поръча какъвто му се ще минерал от всяко кътче на планетата. Разбира се, човек трябва да има желание да промени здравословното си състояние. Казано е: за минерали се плаща веднъж, за лекарства – цял живот. Но има и хора, които се опитват да докажат, че нищо не е в състояние да им помогне. Ето, казват, години наред пия хапчета и няма подобрение. Едва ги убеждавам да опитат някоя простичка терапия и като видят резултата от нея, губят ума и дума. Защо не сме ви срещнали досега, питат, та вие сте... Тук ги прекъсвам, за да добавя: само един отговорен посредник между световния минералогичен опит и тези, които имат нужда от него. 

 

СЛЕД ДОКОСВАНЕТО ДО МИНЕРАЛОТЕРАПИЯТА

     МОЕТО СПАСЕНИЕ СЕ НАРИЧА КЛИНОПТИЛОЛИТ   

     Научих за лечебната сила на минерала и започнах да пия изворна вода, йонизирана с него. Заболяванията ми са  хипертония, безсъние, обилно изпотяване /по всяко време на годината/, колит, бързо изморяване. След три седмици се почувствах много добре. Първо изпотяването, което ме мъчеше с години, изчезна, нервната ми система се успокои. Имам чувството, че са ми сложили инжекция за успокоение. Кръвното ми се нормализира, не пия вече лекарства. Имам спокоен сън и не се будя нощем. Много се радвам, че този минерал ми подейства така добре. Ако не бях разбрала за него, сигурно цял живот щах да пия лекарства.     Помагайте на този беден народ, Бог да ви благослови! Успех!                                                                                         Лиляна Петкова, Лом 

          

 НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ     

Уважаеми г-н Митев,

Много Ви благодаря за Вашата помощ, която ми оказахте  за моите тежки безсънни нощи. След оперативна намеса се появи високо кръвно налягане, за лечението на което използвах предписаните медикаменти, но се нормализира само за кратко. Във вестника прочетох за Вашите методи на лечение с минерали. Четвърти месец ползвам клиноптилолит, нефрит, планински кристал и пирит, предложени от Вас, в резултат на което почнах да спя през нощта, докато по-рано по цели нощи будувах. Кръвното спадна до 140/70, а понякога през деня стига и до 115/60, нервното напрежение изчезна. Намалих лекарствата съвсем. Веднъж в седмицата ходя в гората и изминавам по 8-10 километра пеш, без да почувствам умора. През това време и минералите са с мен, не се разделям с тях, защото те ми върнаха спокойстнвието и усещането за здраве.   

   Да Ви помагат Висшите сили във Вашето хуманно начинание.                                                                                Тамара Божкова, Разград 

 ПЛАНИНСКИЯТ КРИСТАЛ НИ ПРОМЕНИ 

     След като поставих в стаята планинския кристал, който ми изпратихте, всички се успокоихме вкъщи. Даже и съпругът ми, който се отнася скептично към подобни неща, започна по-рядко да посяга към чашката. 

    Появата на минерала в нашия дом ни накара да погледнем по нов начин на живота си. 

Величка Тонева, Димитровград  

ДУМИТЕ НЕ СТИГАТ

    Благодаря Ви, че Ви има! Искам да се обърна към всички ония, които още не са убедени в могъщата лечебна сила на клиноптилолита – на вид нищо и никакви камъчета. Получих това лечебно средство от г-н Иван Митев. Вече близо месец пия йонизирана с клиноптилолит минерална вода. Поемам я по една чаена чаша четири пъти дневно. Резултатите са смайващи. 

   Първо: справих се с безсънието, което бе бич за мен. Второ: успокоих се. Трето: нормализира се кръвното ми налагяне, което непрекъснато скачаше нагоре и надолу. Четвърто: подобри се храносмилането ми. Пето: направих си изследвания на липидния обмен и всички стойности са в рамките на нормалните /за разлика от предишните/. 

   Думите не стигат, за да Ви благодаря! 

 Боянка Дудова, Велико Търново   

 РЕЗУЛТАТЪТ Е ОТЛИЧЕН 

    Преди три месеца се сдобих с минерала клиноптилолит. Оттогава  го използвам съгласно указанието. В продължение на години страдам от артериална хипертония в размер над 190/100. Сега тези граници са 140/85. Имам и исхемична болест на сърцето с доказана стенокардия, съпроводена с чести болки и стягане в гръдната област. Вече много рядко получавам тези пристъпи, тонусът ми се повиши, уринирането се нормализира, а имам и нефрит.

Гиргин Гиргинов, Горна Оряховица  

ИДЕ МИ ДА ВИКАМ: С МЕН СЕ СЛУЧИ ЧУДО! 

     Когато ми изпратихте минералите, чудото се случи. Не можех да повярвам, че след двайсет години мога да бъда пак нормален човек. Гърлото спря да ме стяга, топката в стомаха ми изчезна. Спрях всички хапчета. Чувствам прилив на енергия. Идва ми да вървя по улиците и да викам: Хора, здрава съм! С мен се случи чудо! 

 Стоянка Иванова, Русе   

 

 НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ ПАК ЩЕ СЪМ ЗДРАВА 

Здраве Ви желая, г-н Митев!  

 Вашите консултации ми действат като заповеди за оздравяване. Убедих се в силата на минерала лабрадор. Имах страшна болка във врата и надолу по гръбначния стълб. Помолих съпруга си да ми направи масаж. Прави го само десет минути. И болката изчезна! 

Съпругът ми оздравя от страховата невроза с терапията, която му препоръчахте. На мен клиноптилолитът ми действа много добре. Заспивам вечер в десет часа и не се будя час по час. Кръвното ми е 120/80, шумът в ушите спря. Имах петно на корема – херпес. Мазах го с настойка от кехлибар, изчезна. Моя приятелка има язва, повръщаше кръв. Препоръчах й тази настойка, болките й спряха. Беше жълта прежълтяла, сега  цветът на кожата й се смени. 

 Имах тежест в сърдечната област, сякаш някой ме беше настъпил. Правя си масаж на ходилата с ахатова геода, това изчезна. Минералите ремонтираха цялото ми тяло! 

Генка Георгиева, Силистра   

 

МИНЕРАЛОТЕРАПИЯ. БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ  НА ТЕЛ. 038/ 64 35 28,0899 186 249, 0885 682 731, е-маil: amazonit@abv.bg  

19/2/2010


Назад