Новини


Вярното и невярното за ШУНГИТА

ШУНГИТЪТ – НОВОТО СТАРО ОТКРИТИЕ

            Шунгитът е от полезните изкопаеми, чийто добив значително нарасна през последните години. Той носи името си от селцето Шунга в Карелия, край което е открит.  „Открит“ от тези, които не са знаели за него, тъй като е бил известен преди стотици години на местните жители, които са го наричали „аспиден камък“.

            Обърнете внимание – „аспид“ от гр. означава вид скала, от която се правят плочи за покриви и за писане.  Това ще рече, че шунгитът се е използвал като покривен материал от хората в Карелия от векове.

Преди повече от 300 години Петър Първи създава първия  санаториум не само в Карелия, но и в Русия, наречен „Марциальные воды“ в който с минерална вода се лекуват ранени войници.  Още тогава е известно това, което се знае и днес - че водата, активирана през пластовете шунгит, въздейства добре при възстановяване на повърхностния слой на кожата – при рани от различен характер, изгаряния, ухапвания от зверове и насекоми и т. н.

Славата на шунгита нашумя след 1991 г, т. е. след демократичните процеси, когато всички шарлатани приветстваха райското време, в което могат да дрънкат безнаказано глупости. Впоследствие в новите демокрации се появи интернет и това амбицира тези хора да разпространяват глупостите си в световен мащаб.

Ето какво може да се прочете за шунгита в интернет:

„Шунгит  - это метеорит, которий пришел на Земли из планеты Фаетон“.

„Шунгитът притежава свойствата на живата материя“

„Поставен във вода, шунгитът отделя фулерени. Вода, обработена с  шунгит, унищожава всички бактерии и вируси в организма на човека.“

Всичко това са, меко казано, пълни глупости.

Каква е истината?

В момента в Карелия предприятието „Карбон-шунгит“ добива по 200 хиляди тона годишно шунгит,  който се използва в различни отрасли на промишлеността.  Най –вече – в доменното производство за леене на висококачествени чугуни, при производството на феросплави, за произвоство на електропроводими тухли, бетон, асфалт. Това е едно от интересните качества на шунгита – неговата електропроводимост. Тя се запазва и когато той е на прах. Това позволява чрез тухлички от шунгит да се топляват цели тротоари, игрища, зали и т. н.

Във военната област шунгитът се използва в противогазите, тъй като има свойството да пречиства въздуха от бойни отровни вещества.

Това, което наистина е доказано, е следното:

1.      Шунгитът не е дошъл от Фаетон, а е получен от втвърдяването на нефтени залежи в древността.

2.       Съдържанието в шунгита за промишлени цели е 30 % въглерод, останалото са равномерно разпределени кварц и сяра.

3.      При поставянето във вода фулерените не се отделят, иначе водата щеше да се превърне в нефт.

      

4.      Клинични и лабораторни изследвания се провеждат само върху късове благороден шунгит – т. е. върху такъв, чието процентно съдържание на въглерод е над 95 % и чиито находища не са известни на никого. Резултатите от тях са засекретени.

5.       Със сигурност може да се твърди следното:

Шунгитът притежава следните качества:

При контакт с дланта къс полиран шунгит помага за премахване на умората и бързо възстановяване на  жизнеността – сутрин и вечер се държи в ръка.

Помага за поддържане на свежа памет и свеж ум.

Дарява жизнерадост и светъл поглед към живота.

Енергетиката му бързо възстановява местата с нарушения в биополето на човека и оттам опазва тялото и вътрешните органи от различни здравословни проблеми – стрес, външни въздействия от различнен характер и т. н.

Къс истински шунгит /с въглерод над 95 %/ с размери приблизително 2/2 см при нас струва 43 лв. Има и по-малки късове на цена 34 лв.

Имайте предвид, че цяла Европа е засипана с изделия от промишлен шунгит от Карелия, от които ползата е само за тези, които опразват джобовете на клиентите.

 

5/5/2014


Назад