Новини


ЗЕЛЕНА ГЛИНА

 Зелената глина няма аналог при лечение на кожни проблеми 

Иван Митев

Преди сто години през село Кочаш, което се намира на южния бряг на днешния язовир “Ивайловград”, минал старец, който идвал от далечни земи. Месецът бил септември. Той отивал до прочут по онова време пазар, за да купи нещо. Спрял в селото да си почине и помолил местните хора да му дадат някой плод да си разкваси устата. Жителите на селото учудено го погледнали. Няма какво да ти дадем, казали му те, не виждаш ли, че в този камънак освен тръни нищо друго не расте?  -Аз ще се върна след месец, отвърнал им старецът, през това време вие пригответе фиданки от какъвто искате плод, ще ви ги посея и те ще се хванат.Много се зачудили хората, но изпратили няколко души, които стигнали чак до Стара Загора и малко преди да се върне старецът донесли орехи, бадеми, ябълки и круши. Потопили корените във водите на река Арда, за да не изсъхнат младите дръвчета.Върнал се старецът, накарал ги да запалят огън в огнището и върху пиростията сложил каменна плоча. Извадил от торбата си  няколко парчета сивозелена глина и добре я изсушил. След това я стрил на прах. Когато изкопали в каменистия трошляк дупки за дръвчетата, той сложил по една шепа в корените. Хората за сетен път си помислили, че и сега трудът им ще отиде нахалост. Старецът си тръгнал, а те зачакали пролетта. Голямо било учудването им, когато през април фиданките пукнали и до късна есен нито едно листо не повяхнало въпреки горещото и сухо лято, което изпепелило от жега всичко наоколо. Някои от тези дървета ги има и днес. Старецът не казал името на глината, но обяснил, че я изкопал близо до Кърджали, където и днес се намират основните находища. 

        Действието на зелената глина е познато на жителите на планинските райони много отдавна и никак не е случайно това, че сега интересът към нея се възражда. Започват да се появяват все повече научни съобщения за ползата от зелената глина при лечение на здравословни пролеми, трудноповлияващи се от медикаменти. Със сигурност може да се твърди, че зелената глина дава ненадминати резултати при лечение на кожни пролеми – обриви, сърбежи, алергии, екземи и др. Тя се прилага и за обезболяване, при травми, ставни  и мускулни болки. Не е случайно и това, че в световен мащаб изключително бързо нараства употребата на зелена глина за козметични цели. Стотици са и лекарствените препарати, в които се използва зелена глина. Тя участва в състава на повечето пасти за зъби, пудри, както и в най-реномираните марки червила.

   В България находища на зелена глина има в Източните Родопи. Те са получени в резултат на отлагането преди 30 милиона години на вулканска лава по дъното на тогавашно море. След изветрянето си лавата се превръща в минерала монтморилонит, който е основна съставка на зелената глина. Този минерал има свойството при контакт с друга среда да осъществява йонообмен, т.е. да отдава свои и да приема чужди йони. Това ще рече, че при налагане върху рана той мигновено започва да абсорбира гной, отрови и микроорганизми от нея. Използвана върху здрава кожа, зелената глина отнема мъртвите клетки и почиства порите. Така кожата се освежава и може да диша спокойно. Съдържащите се в зелената глина макро- и микроелементи спокойно могат да заместят антибиотиците за външно приложение. В момента всички водещи винарски изби в страните с традиции във винопроизводството използват зелена глина за избистряне на гроздовата шира. Тя се справя с тази задача отлично, като не само осигурява кристална бистрота на виното, но и отнема чуждите миризми от него.

    Зелена глина се влага и в козметичните кремове. В състава им тя участва, смесен с глицерин, която комбинация осигурява ефективна регенерация на кожата.

    Цветово в зелената глина може да има наличие на сиви или бели нюанси. На пипане тя е мазна, гладка и мека. Характерно за нея е, че при поемане на вода набъбва, като увеличава няколко пъти обема си. 

     Едва ли са много хората, които предполагат, че бирата също се рафинира със зелена глина. Огромни количества зелена глина се използват и при производство на ликьор. Тя  е незаменима и при пречистването на суровината за оцет. Има научни съобщения, че прибавянето до един процент зелена глина към брашното забавя втвърдяването на хляба за цяла седмица.          Използването за лечебни цели става, след като зелената глина се смеси с вода в определено съотношение. Глината трябва да е суха, термичнообработена за отстраняване на патогенни микроорганизми и без странични примеси. Задължително е водата, с която се смесва, да е преварена. Така получената каша се съхранява в стъклен или порцеланов закрит съд. Болното място се намазва със слой с дебелина минимум три милиметра, който отгоре се покрива с парче вълнен плат. Добре е преди употребата глината да се затопли леко, като в никакъв случай това не трябва да става в метален съд.  

    Много добри резултати дава и зелената глина при лечение на косопад на петна. В този случай се намазва цялата глава, като тя се завива с кърпа или тънка шапка и така се престоява минимум три часа, след което главата се измива само с вода. Тази терапия подобрява мозъчното кръвооросяване и премахва пърхота. При различни травми – охлузвания, отоци от удар, навяхвания и други подобни, глината се намазва върху дълго парче памучен плат и с него се превързва болното място. Същевременно за енергийно активиране се масажират дланите с планински кристал. Зелената глина дава много добри резултати при лечение на разширени вени. В този случай посочената терапия се редува с масаж с минерала хематит и няколко капки зехтин. Освен труднозарастващи рани,  кашата от делена глина се използва и за въздействие върху алергични обриви и екземи. При този случай терапията се комбинира с вътрешно поемане на спиртна настойка от кехлибар.Един век след  случката в Кочаш е обяснено научно въздействието на зелената глина върху корените на растенията. Внесена в камениста почва, тя отнема химични вещества от подпочвената влага, които впоследствие предава на растенията. Освен това тя има свойството да задържа влагата, чрез която отдава от своите йони на корените, като по този начин ускорява растежа им. Благодарение на тези си качества зелената глина е основна съставка на модерните в последно време течни комплексни торове, широко използвани в САЩ. Годишно там за тази цел се изразходва над един милион тона зелена глина, като благодарение на нея добивът на царевица и фасул е увеличен с близо 40%. Използвана профилактично върху кожата на лицето, зелената глина подобрява хидратацията й и я запазва млада и свежа. Изключително благотворното й влияние както върху здрава, така и върху болна кожа, й запазва едно от челните места сред медикаментите на бъдещето.Цена на една опаковка в магазин „Дар” – 5 лв. Можете да поръчате на тел. 0899 186 249,  9896 898 020, 038 64 35 28.

19/2/2010


Назад